Tips inför första skoldagen

Den första skoldagen i augusti efter sommarlovet känns alltid lite pirrig, och extra pirrigt blir det för de 7-åringar som ska gå till skolan för allra första gången. För att underlätta för ditt barn på den här viktiga dagen, och minska nervositeten, finns det några saker du kan göra.

En av de viktigaste sakerna är att ta reda på så mycket som möjligt om vad som kommer att hända under den första dagen. När börjar och slutar aktiviteterna? Kommer det bara att vara ett upprop eller en full skoldag? Var ska barnen möta sin lärare? Om barnen vet svaren på dessa frågor i förväg känner de sig tryggare när det väl är dags. Något annat som kan öka tryggheten första dagen är att du någon eller några dagar i förväg går vägen till skolan eller till bussen tillsammans med barnet, så att det känner igen sig på skoldagen.800px-Swedish_elementary_school_1965

Det är självklart viktigt att försöka göra den första skoldagen till en så positiv upplevelse som möjligt. De flesta barn ser fram emot att börja skolan och tycker att det är spännande, och något som kan bidra till den känslan är om du tillsammans med barnet väljer ut en ny uppsättning med pennfodral, ryggsäck, pennor och suddgummin som de kan använda i skolan. Sedan kan ni packa väskan tillsammans och välja ut vilka kläder ditt barn ska ha på sig, så att barnet kan se fram emot att få använda sina nya saker och kläder på den första skoldagen.

Inför skolstarten kan det vara bra att börja öva på vissa rutiner, till exempel att sitta still under längre perioder. Att läsa högt för barnet är ett bra sätt att göra just det, samtidigt som ni kan tjuvstarta lite med läsinlärningen. Det är dessutom ett bra sätt att tillbringa en lugn stund tillsammans med ditt barn, då ni till exempel kan prata om barnets förväntningar på skolan.

Slutligen kan du som förälder se till att ditt barn går och lägger sig i tid kvällen innan skolstarten. Under den första skoldagen kommer barnet att få många nya intryck och träffa många nya människor, och då behöver barnet all energi det kan få genom sömn. Ge dem sedan en stadig frukost och skicka iväg dem till sin första dag i skolan!

Taggar: , , , , , ,